Van verse melk tot ambachtelijk ijs

Van de verse melk tot ambachtelijk ijs. Wie had dat in 1998 kunnen dromen? Toch zijn we er een jaar later mee gestart. Sinds de start met de ijsproductie in 1999 is er hard aan gewerkt om deze tweede tak naast de melkveehouderij te ontwikkelen. Inmiddels, na de eerste aanloopjaren, is deze tak een vaste component van de bedrijfsvoering geworden. De melkveehouderij met bijna 70 melkkoeien en de ijsproductie vormen daarom samen een goede basis voor ons Achterhoekse bedrijf.

Ons bedrijf gezien vanaf de weg.Toen we van start gingen met de ijsproductie waren er op het bedrijf ca. 40 melkkoeien. Dit hebben we uit kunnen breiden naar de (bijna) 70 op dit moment. De koeien zijn gehuisvest in een ligboxenstal die in 2008 bijna geheel vernieuwd is. Ze worden sindsdien gemolken door een melkrobot van DeLaval.

De ijsproductie begon in 1999 tevens ook klein; we bereidden het ijs in een ruimte van 2 bij 4 meter. Maar door de gestage groei werd deze ruimte in 2006 te klein en daarom hebben we toen besloten een nieuwe hal te bouwen, speciaal voor de ijstak, met daarin een ijssalon, een productieruimte en een groot magazijn. Op deze manier kunnen we onze verse melk tot ambachtelijk ijs verwerken!

 

Nieuwe uitdaging

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Er moest namelijk weer een nieuwe uitdaging komen. We hebben toen per 1 november 2009 de ijssalon aan de Waterstraat 1 in Doetinchem overgenomen met de bedoeling om er een goed lopende ijssalon van te maken. Hier hebben we 5 jaar gedraaid; de eerste 3 jaren gingen voortreffelijk;  in 2013 en 2014 ging het bergafwaarts. Mede door het internetshoppen en het parkeerbeleid van de Gemeente Doetinchem kwamen er steeds minder bezoekers naar Doetinchem, waardoor we de zaak niet meer rendabel konden houden. Vandaar dat we deze vestiging per 31 oktober 2014 hebben gesloten.

De softijsmachine hebben we meegenomen naar Borculo. De basis van ons softijs is hetzelfde als van het schepijs. En dat proef je! Het softijs heeft namelijk een heerlijke, romige smaak.

In 2013 hebben we de ijssalon in Borculo met ca. 110 m² vergoot, zodat we onder andere grotere groepen kunnen ontvangen. Zodoende is deze ruimte nu ook geschikt voor vergaderingen, feestjes en partijen. Tevens werd ons aanbod ijs in de ijsvitrine vergroot van 22 naar 36 smaken.

In het voorjaar van 2020 hebben we de ijssalon en de ijsvitrine opnieuw vergroot; we hebben exact dezelfde vitrine in het verlengde van onze 36 baks ijsvitrine geplaatst. Theoretisch passen er nu 72 verschillende ijssmaken in de ijsvitrines. Maar omdat dit natuurlijk veel te veel is (dan kan er niemand meer een keuze maken…), hebben we besloten om een klein deel (12 bakken) op te offeren om daar ijscoupes in de plaatsen op het moment dat ze klaar zijn. Tevens hebben we de gehele voorste rij voorzien van brede bakken. Dit zijn hoog opgemaakte bakken en zijn de “eyecatchers” in de ijsvitrine. Door de beide genoemde aanpassingen, hebben we nu totaal plek voor 50 ijssmaken!

Om onze gasten de mogelijkheid te bieden om zich meer te spreiden tijdens de Corona pandemie, hebben we in mei 2020 in het centrum van Borculo tijdelijk een ijssalon in gebruik genomen. Hier hebben we enkel alleen in de zomer van 2020 gebruik van gemaakt. Deze tijdelijke ijssalon hebben we eind 2020 gesloten.

Van melk tot ijs, afgebeeld in een luchtfoto...van stal naar ijssalon.   De bron (de koe) permanent voor de ijssalon.   Onze (tijdelijke) vestiging in het centrum van Borculo. Ook hier van melk tot ijs.   En van binnen gezien....

Realisatie duurzame en circulaire camperpark ~ Camperpark ’t Dommerholt

Als het ondernemen in je bloed zit, kun je het niet laten om steeds weer iets nieuws te bedenken. Zo hebben we in mei 2021 de vergunning aangevraagd voor het oprichten van een camperpark. In eerste instantie voor 10 camperplaatsen. Dit camperpark hebben we op 30 juli 2021 in gebruik genomen en is op 10 oktober 2021 officieel geopend door Caroline van der Plas! Het camperpark heeft de naam Camperpark ’t Dommerholt gekregen en is het eerste duurzame en circulaire camperpark in de omgeving.

Op het camperpark wordt de stroom opgewekt middels zonnepanelen en hebben we een tweedehands sanitairgebouw kunnen renoveren. Voor de onderste laag van de verharding is gebruikt gemaakt van gebroken puin wat gerecycled is bij de afbraak van stallen en huizen in de omgeving. De bovenste laag van de verharding is Achterhoeks padvast. Dit is een duurzaam verhardingsmateriaal wat tevens een lange levensduur heeft. Daarnaast zijn er twee laadpalen geïnstalleerd door GroenEco, zodat elektrische campers op ons camperpark kunnen opladen! Om ook aan de natuur te denken, hebben we een reuzen insectenhotel gebouwd en meerdere wilde bloemenstroken aangelegd. Zo dragen we graag een steentje bij aan de biodiversiteit in de Achterhoek! Voor de campergasten hebben we een boekenruilkastje geplaatst, waar ze onder het motto ‘geef een boek, pak een boek’ zich heerlijk kunnen verdiepen in een goed boek.

Dat het camperpark een schot in de roos was, bleek wel uit de toestroom van de campergasten. We hebben dan ook vele dagen vol gestaan! Dit gaf natuurlijk weer de aanleiding om het camperpark te vergroten. Eind oktober 2021 is er bij Gemeente Berkelland een aanvraag gedaan voor een uitbreiding van het park naar 25 camperplaatsen. De vergunning werd verleend en de realisatie van het tweede veld werd in de zomer van 2022 afgerond! Hieronder ziet u enkele foto’s van het camperpark. Nieuwsgierig geworden? Neem dan snel een kijkje op onze website: www.camperparkdommerholt.nl

 

De ingang van Camperpark 't Dommerholt Ook op het camperpark vinden we duurzaam ondernemen en biodiversiteit belangrijk Het sanitairgebouw met 4 douches, 4 toiletten, 3 urinoirs en 2 wascabines Het douche en was gedeelte  Het ontwerp van het camperpark, inclusief de uitbreiding Het camperpark vanuit de lucht Een mooi overzicht van ons park De mannen afdeling... Ons boeken ruilkastje...